Κυριακή, 22 Οκτωβρίου 2017

Posted by Akos-life |

Καρκίνος μαστού: η μάχη συνεχίζεται!


Αν και παγκοσμίως έχει αυξηθεί ο αριθμός των γυναικών που εμφανίζουν καρκίνο του μαστού , ταυτόχρονα έχει μειωθεί ο αριθμός των θανάτων, γεγονός που καταδεικνύει ότι η ενημέρωση των γυναικών μέσα από την κινητοποίηση της επιστημονικής κοινότητας αλλά και των απλών πολιτών άρχισε να αποδίδει καρπούς. Ο δρόμος όμως είναι ακόμη μακρύς, οπότε καλό είναι να θυμίσουμε πώς μπορούμε όλες να μειώσουμε τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού. 


Ο τρόπος ζωής παίζει καθοριστικό ρόλο: κάποιες επιλογές μας αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού και άλλες μας προστατεύουν. 


- Η λήψη οιστρογόνων μετά την εμμηνόπαυση, τουλάχιστον για διάστημα 4 ετών, αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού κατά 20%. 

- Η συχνή κατανάλωση μονοακόρεστων λιπαρών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου κατά 50%. Αναζητείστε τα σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης, με κυριότερη πηγή το ελαιόλαδο. Μονοακόρεστα λιπαρά περιέχονται και στα σπορέλαια – όπως το ηλιέλαιο, το σογιέλαιο, το σησαμέλαιο κ.α. αλλά και σε ξηρούς καρπούς όπως τα αμύγδαλα και τα καρύδια.

- Η βιταμίνη C μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου κατά 16%. 

- Τα βιοφλαβονοειδή εσπεριδοειδή, όπως και η ρεσβερατρόλη στα αχλάδια μπορούν να λειτουργήσουν προστατευτικά., όπως επίσης και η κατανάλωση εσπεριδοειδών. 

- Τα συσσωρευμένα κιλά, ειδικά γύρω από την περιοχή της μέσης αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού. 

- Η καθιστική ζωή ενοχοποιείται για την εμφάνιση της νόσου. Όσες ασκούνται στον ελεύθερο χρόνο τους ή η εργασία τους απαιτεί κίνηση έχουν τρεις φορές λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν.

- Το αλκοόλ μειώνει την ικανότητα του ήπατος να μεταβολίζει τα οιστρογόνα, με αποτέλεσμα ο μαστός να εκτίθεται σε αυξημένους κινδύνους λόγω οιστρογόνων. 

- Όχι στο κάπνισμα

- Ναι στο θηλασμό γιατί μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο της γυναίκας να παρουσιάσει τη νόσο.