Σάββατο, 10 Ιανουαρίου 2015

Posted by Akos-life |

Το κρύο κρύβει κινδύνους…

Οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες έχουν συσχετισθεί με την αύξηση των καρδιοπαθειών, των εγκεφαλικών αλλά και των θανάτων. Η χαμηλή θερμοκρασία προκαλεί στηθάγχη στα άτομα με στεφανιαία νόσο ενώ αυξάνει την αρτηριακή πίεση στους καρδιοπαθείς, οπότε όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας πρέπει να είναι διπλά προσεκτικοί. Η υποθερμία που είναι ο νούμερο ένα κίνδυνος των ημερών, εκδηλώνεται με ρίγη, υπνηλία, έλλειψη συντονισμού και νοητική σύγχυση. 

Για να προστατευθούμε:

- Ενισχύουμε το ανοσοποιητικό που βοηθά στην καλή λειτουργία της καρδιάς.

- Για αυξημένη πρόσληψη ενέργειας δεν καταφεύγουμε στα λίπη και μάλιστα στα «κακά» λίπη αλλά ενισχύουμε τον οργανισμό με καλά λιπαρά: με ω-3 των ψαριών, μονοακόρεστα του ελαιόλαδου αλλά και με ξηρούς καρπούς και ταχίνι.

- Διατρεφόμαστε σύνθετους υδατάνθρακες (ολικής αλέσεως δημητριακά, όσπρια κ.α).

- Ενυδατώνουμε τον οργανισμό ακόμη και τον χειμώνα που το αίσθημα της δίψας δεν είναι έντονο. Λέμε ναι στα ζεστά ροφήματα και στις σούπες. 

- Αποφεύγουμε το αλκοόλ και τα καφεϊνούχα αφεψήματα.

- Στο ντύσιμο, το «κλειδί» είναι οι πολλές στρώσεις ρούχων. Και βέβαια, φοράμε σκουφί, γάντια, κασκόλ και ζεστό πανωφόρι.

- Διατηρούμε σταθερή τη θερμοκρασία του δωματίου, περίπου στους 19ο C.

- Για τα παιδιά: τα λίγα χοντρά ρούχα δεν προστατεύουν από το κρύο όσο τα πολλά και ελαφριά, που δημιουργούν στρώματα μόνωσης. Όσα ρούχα φορούν οι ενήλικες, τα παιδιά πρέπει να φορέσουν και ένα ακόμη

- Τα παιδάκια κάτω των 24 μηνών δεν πρέπει να εκτίθενται στο κρύο αφού δεν έχει τελειοποιηθεί το θερμορυθμιστικό σύστημα τους.